Την παρακάτω επιστολή έστειλε σήμερα ο ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ για τους πάσχοντες που απασχολούνται σε τομείς του Δημοσίου Τομέα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την εργασία τους ως ευπαθής ομάδα, όπως θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα άτομα με χρόνια νοσήματα που τους καθιστούν ευάλωτους στο νέο Κορωναϊό.
Αρ.Πρωτ: 006
Αθήνα, 24/03/2020
Θέμα: «Επείγουσα η ανάγκη προστασίας ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό και ειδικότερα των πασχόντων με Δρεπανοκυτταρική Νόσο»
Αξιότιμοι κύριοι / Αξιότιμες κυρίες,
Ο Σύλλογος ΣΥ.Π.ΠΑ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α. είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και εκπροσωπεί τα άτομα αυτά πανελλαδικά (εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων με δρεπανοκυτταρική νόσο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.000-1.500 περίπου άτομα).
Η Δρεπανοκυτταρική νόσος έχει σοβαρές επιπλοκές όπως επώδυνες κρίσεις, οξύ θωρακικό σύνδρομο, εγκεφαλικά επεισόδια, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου επιρρέπεια σε λοιμώξεις και ειδικά αναπνευστικές. Επιπλέον, τα άτομα που νοσούν από Δρεπανοκυτταρική νόσο, πολύ συχνά, έχουν υποστεί σπληνεκτομή ή εμφανίζουν λειτουργική ασπληνία, κάτι που τους καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους σε προσβολή από λοιμώξεις ενώ πολύ συχνά επίσης παίρνουν σαν χρόνια θεραπεία υδροξυουρία, φάρμακο με ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. Μια ακόμα σοβαρή επιπλοκή και συχνή αιτία θανάτου για τα άτομα αυτά είναι το Οξύ Θωρακικό Σύνδρομο, το οποίο κυρίως πυροδοτείται από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Συνεπώς, τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο είναι άτομα υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τον Κορωνοϊό και να εμφανίσουν επιπλοκές οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη υγεία τους.
Σύμφωνα, με ενημέρωση που έστειλε η Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (σας επισυνάπτουμε τα εν λόγω έγγραφα), αν κάποιο άτομο με Δρεπανοκυτταρική νόσο προσβληθεί από τον Covid-19 πρέπει να εισαχθεί επειγόντως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα πρέπει να ειδοποιείται ο αιματολόγος που παρακολουθεί τον ασθενή.
Με αφορμή τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 το τελευταίο διάστημα δίνονται οδηγίες και μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών. Λόγω των παραπάνω θεωρούμε ότι οι νοσούντες από Δρεπανοκυτταρική νόσο θα έπρεπε να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον σύμφωνα με:
1) την υπ. αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.15447/5-3-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας: «Ομάδες αυξημένου κινδύνου για βαριά νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, νοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), μεταμόσχευση οργάνων, ανοσοκαταστολή και καρκίνο» και 2) το ενημερωτικό Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία 9/3/2020 τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών και πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας την ίδια μέρα.
Παρόλα αυτά με την από 14/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ64) που αφορά τους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα από τις ομάδες που θεωρούνται ευπαθείς απουσιάζουν τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι και οι αιμοσφαιρινοπάθειες και ειδικότερα η Δρεπανοκυτταρική Νόσος.
Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει έντονη ανησυχία από τους/τις πάσχοντες/ουσες του Συλλόγου μας που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και δεν έχουν την επιλογή του κατ΄ οίκον περιορισμού. Μάλιστα δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από πάσχοντες και πάσχουσες που απασχολούνται σε τομείς του Δημοσίου στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα της εργασίας από απόσταση, που εργάζονται σε νοσοκομεία, και γενικά σε δομές, ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Τα άτομα αυτά, όπως και όλα τα άτομα με βαριά χρόνια νοσήματα και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής απομάκρυνσης από τις θέσεις εργασίες τους ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ΄ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της πανδημίας και της βαρύτητας της χρόνιας πάθησης.
Προσβλέπουμε στην ευαισθησία που σας διακρίνει για την προστασία των ευπαθών ομάδων και αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες και οδηγίες επί του θέματος.